ARKIV:
 Mai 2011 
03/11  02/11 
01/11  12/10 
11/10  10/10  09/10  04/10  01/10 

11/09  10/09
04/09  03/09  02/09  01/09


10/08  09/08  08/08  05/08 
04/08  03/08  02/08  01/08

 

NYE BØKER 

webmaster Elvetun skole © 2018
Mai - 2011
Knoterud FC

Lars Mæhle: Knoterud FK i Norway Cup

Knoterud FK er Østfolds mest sjarmerende fotballag. De har fremdeles til gode å vinne en ordentlig fotballkamp. Men de har begynt å skåre mål. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Campingmysteriet

Martin Widmark: Campingmysteriet CD

Det er sommerferie og Lasse og Maja er på telttur sammen med Miranda og den lille apen hennes. Det er deilig og sommerstille på campingplassen. Men så begynner ting å forsvinne og naboene oppfører seg stadig mer mystisk. En morgen oppdager campingplasseieren at alle krepsene hans er blitt stjålet. Da forstår Lasse og Maja at ferien er over og at det er på tide med litt detektivarbeid.

Sykehusmysteriet

Martin Widmark: Sykehusmysteriet  CD

På Valleby sykehus foregår det mystiske ting. Mens pasientene blir gipset, blir smykker borte. Politimesteren kan ikke gjøre noe, men han spaner intensivt på personalet. Så lenge smykkene er borte, kan ingen arresteres. Lasse og Maja kommer på en lur måte å løse mysteriet på.

Phenomena

Ruben Eliassen/Øystein Runde: Azur 1 - Phenomena

Havmannen Azur, kjent fra Phenomenauniverset, er en av Alk og Ilkes hjelpere. Her kan man lese hvordan Azur, som ble født i havet, endte opp med å leve under sanden. Hvordan han ble forledet av sin bror og fanget av den onde magien i Krakens septer. Fantasy for mellomtrinnet.

Grøss

Ragnhild Madsen: Den lille forfatterboka GRØSS

Den lille forfatterboka er en populær serie for ungdom om litterære epoker og ulike sjangere. Denne gangen handler det om forfatterskap som får nakkehårene til å reise seg, og skrekken til å jage gjennom kroppen.
I heftet presenteres 18 forfattere i sjangeren grøss enkelt og oversiktelig i dobbeltsidige oppslag. I Norge skriver ikke mange forfattere først og fremst grøsserromaner, men som lesestoff er sjangeren usedvanlig populær, særlig blant ungdom.
Vampyrer og andre skrekkinngytende vesener har herjet godt med det yngre publikummet de siste årene, og heftet handler om noen av de mest kjente og slitesterke navnene i sjangeren, fra store klassikere som Mary Shelley og Edgar Allan Poe til nykommere som Neil Gaiman, Darren Shan og John Ajvide Lindqvist. En nesten glemt norsk klassiker har det også blitt plass til. Den lille forfatterboka er et lite leksikon for ungdom, som forhåpentligvis vil inspirere leserne til å finne ut enda mer på egen hånd.

På jobben

Dagny Holm: På jobben

I denne boka kan man lese om hvordan en vanlig dag fortoner seg for folk i forskjellige yrker i Norge som f.eks. brannkonstabel, frisør, lege og flyger. Boka har også en historie om Jakob som får være med mamma på jobben. Han oppdager at mange voksne sitter foran en pc, uansett hva slags yrke de har. Likevel er jobbene forskjellige. Faktabok for småskoletrinnet.

Vær

Dagny Holm: Vær

Denne boka handler om all slags vær i Norge, om det er kaldt eller varmt, om man kan se sola eller om den er gjemt bak skyene, om vind, regn, snø, hagl, lyn og torden. Boka har også en historie om Solveig som mister den fine 17. mai-ballongen sin opp i lufta.  Faktabok for småskoletrinnet.

Trær

Dagny Holm: Trær

I denne boka blir man kjent med elleve forskjellige trær som gran, furu, bjørk og andre trær i skogen og i byen, hva som er spesielt med dem og hva de kan brukes til. Samt at man lærer hva et tre egentlig er, hvorfor noen får røde og gule blader om høsten, og hvorfor det finnes kongler og nøtter. Boka har også en historie om hva som skjedde med Birk da han klatret høyt opp i et tre. Faktabok for småskoletrinnet.

Vikinger

Dagny Holm: Vikinger

Her kan man lese om vikinger som dro av gårde på tokt og de som holdt seg hjemme, hvordan det var å være barn i vikingtida, hva slags leker de hadde, om de var fattige og hva de spiste. Boka har også en historie om Olav som møter en vikinghøvding, samt se bilder av barn og voksne som har kledd seg ut som vikinger. De viser også hvordan det var å lage mat, seile båt, slåss og arbeide i vikingtida. Faktabok for småskoletrinnet.

Hytte i skogen

Harald Kolstad: Hytte i skogen

Den nye hytta til Sara viser seg å være et ganske ensomt sted. Ingen kommer på besøk. Men pappa finner heldigvis ut hva som mangler. Snart kommer alle skogens underlige skapninger på besøk, og Sara byr på te. Og kaffe til teen, for de som ønsker det. Fortelling for småskoletrinnet.

Sjøuhyret

Martin Widmark: Sjøuhyret i Bergsjøen

Nelly og familien hennes er på vei til Bergsjøen Camping, og pappaen hennes har planer om å fiske. Det de ikke vet er at det går rykter om at det skal være et sjømonster i den uvanlig dype sjøen. Nelly vet ikke hva hun skal tro, men en ting vet hun med sikkerhet, og det er at vaktene Bror og Elsa oppfører seg merkelig. Monsteragent Nelly Rapp bestemmer seg for å undersøke saken. Flaks at hun og London får hjelp av den nye vennen Walle og bassethunden hans, Ebba. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

Cassaias valg

Ally Condie: Matched - Cassias valg

I Samfunnet bestemmer myndighetene. Hvem du elsker, hva du skal lese, hva du skal tro, hvor du arbeider, og når du skal dø. Cassie har alltid vært lojal og stolt på at Samfunnet har tatt de rette valgene for henne. Hun er da sikret et langt liv, en perfekt jobb og en ideell partner. Da bestevennen, Xander, viser seg på matchingskjermen på 16-årsdagen hennes, vet Cassie med sikkerhet at Samfunnet har funnet den rette for henne. Fremtiden synes perfekt. Helt til et annet ansikt plutselig dukker opp og skjermen går i svart. Cassie må gjøre det umulige, ta sine egne valg. Hun må velge mellom Xander og Ky. Mellom det livet hun kjenner og et liv i opprør. Cassie må velge mellom trygghet og lidenskap. Dette er en fremtidsroman og en kjærlighetsthriller. Fortelling for ungdomstrinnet.

Bønna og B-laget

Bjørn Sortland: Ikke bøll med benkesliterne Bønna og B-laget

Bjørnar, også kalt Bønna, bruker mye tid sammen med vennene sine i den gule sofaen i kjellerstua, der spiser de ostepop og spiller Xbox. Nå har foreldrene til Bjørnar fått nok av innesittingen og kommanderer dem ut for å spille fotball. Pappa er trener og mamma er manager. Men det verste av alt er at mamma truer med å kjøpe goretex-truse som puster, så ikke B-laget skal bli svette under kampene.

Fortelling for mellomtrinnet.

Hardyguttene og sjørøverskatten

Franklin W. Dixon: Sjørøverskatten – Nye Hardy

Sønnen til FN-ambassadøren i Santa Cruz er forsvunnet. Man frykter at han er blitt kidnappet, men det kommer ikke noe løsepengekrav. Myndighetene på feriestedet er redd hendelsen skal skremme bort turistene, og ønsker amerikansk politi på stedet. Saken er som skreddersydd for Hardy-guttene. Brødrene kan menge seg med festglade ungdommer i ferieparadiset, mens de etterforsker saken i det skjulte. Oppdraget viser seg imidlertid å bli svært farlig. Frank og Joe snubler rett i armene på skruppelløse skattejegere. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Himmelørnen

Gill Lewis: Himmelørnen – EGO

For å lære å se hva som gjemmer seg under overflaten må man få øye på det som gjemmer seg i dypet. Den dagen Callum og vennene hans finner Iona på gården, prøver de å jage henne bort. Iona slipper unna og forsvinner i fjellet før de får tak i henne. Callum blir bekymret for jenta og drar ut for å lete etter henne. Da han finner henne, er hun iskald, men hun nekter å bli med ned til gården. Hun vokter nemlig en hemmelighet som befinner seg på en liten øy i et vann som tilhører Callums familie. De to inngår en avtale, Iona skal fortelle hemmeligheten mot at hun får lov til å komme tilbake dit. De to knytter et nært vennskap og bestemmer seg for ikke å fortelle hemmeligheten til noen. På den måten vil den ikke komme til skade. Lovnaden forandrer Callums liv for alltid. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Blomster i Norge

Jon Feilberg: Blomster i Norge

"Blomster i Norge" er en ny norsk flora som i lett tilgjengelig form beskriver våre viltvoksende planter. Boken omfatter 740 planter og lave busker, foruten 51 arter av trær. En del svenske og danske planter er også tatt med. Tekstomtalen av de enkelte artene er bygget opp på følgende måte: Etter navnet på norsk og latin nevnes plantens normale høyde. Så beskrives planten kort og presist, og det kan dessuten bli gitt opplysninger om navnets betydning eller bruk av planten. Siden følger en angivelse av de typiske voksestedene, og det nevnes i hvilke måneder planten blomstrer ellerbærer sporer. Beskrivelsen avsluttes med hvor vanlig planten er og hvilken utbredelse den har i de ulike delene av Norge. Bak i boken er det tatt med noen generelle opplysninger. Alle illustrasjonene er tegnet spesielt til denne boka av Jens Overgaard Christensen. Med litteraturliste og registre.

Kjæresten om natten

Unni Lindell: Kjæresten om natten   CD

Ella er på skoleleir med klassen til Bjørnebærleiren. Der møter hun Bendik, som går på en annen skole. Han er høyere enn de andre og har lyst langt hår. Han klemmer hånda til Ella hemmelig under bordet og spør om de skal møtes under eiketreet når det blir mørkt. Så skjer det noe veldig flaut og Ella rømmer hjem midt på natten, men da hun kommer hjem oppdager hun noe som er enda verre.

Mars - April 2011
Jørgen + Anne = Sant

Vigdis Hjort: Jørgen+Anne=sant 

Det er noen voksne som tror at man ikke blir forelsket før man er tretten år. Men det blir man. Og noen blir aldri så forelsket mer i hele livet som de var da de var ti år og gikk i fjerde. Da Anne Lunde gikk i fjerde, var hun så forelsket i Jørgen Ruge at hun nesten ødela gjerdet i Banditthagen og sov bak en stein hele natten da de ikke skulle være kjærester mer. Jørgen hadde nettopp flyttet inn i Banditthuset. Anne ville sitte på bagasjebrettet hans når de hadde sykkelkonkurranser på jordet, og kanskje bli kjæreste med ham. Men Ellen med den veldig lange hestehalen ville også være kjæreste med Jørgen. Da skrev Anne et falskt kjærlighetsbrev.

Maja og kattungene

Margareta Nordqvist: Maja og kattungene 

Maja er 5-6 år og bor på landet. En dag får katten hennes tre kattunger. De kan ikke beholde alle kattungene, så Maja må finne et nytt hjem til dem. Lettlest for småskoletrinnet.

Dreamteam

Glenn Ringtved: DREAMTEAM 7, 8 og 9

"Venn eller fiende": P og vennene på Dreamteam har reist til Madrid for å delta i en innendørsturnering. De spiller veldig bra. En talentspeider fra en spansk storklubb har meldt sin ankomst, noe som burde motivere guttene på Dreamteam, men når man ikke vet hvem han kikker på, er det lett og fristes til å gå solo.

"Fotball, svette og tårer": P har blitt tatt ut til å prøvetrene en uke med storklubben Atletico Madrid, den tredje største klubben i Spania. Det er helt fantastisk og P gleder seg, men han er også veldig nervøs. Uka avsluttes med en kamp mot Real Madrids ungdomslag. Det står om en plass på laget og en kontrakt, og om han kan leve opp til folks og sine egne forventninger.

"Venner for alltid": Sommerferien står for døren. Det er bare Nick og Manolo som ikke skal reise bort. P får en god ide, han inviterer med seg de to vennene på ferie til Danmark. Dessverre er ikke alt som det pleier å være der hjemme. Det har begynt en ny gutt på laget, og han er ikke begeistret for å få konkurranse. Især ikke når de tre vennene blir invitert med på en fotballturnering.

"Dreamteam" er en serie i Lesehesten som handler om fotballkamper, trening, fotballhistorie samt litt spenning.

Kabang!

Mark Haddon: Kabang! 

Moren til Jim er blitt karrierekvinne, og søsteren hans har funnet seg en morderisk mc-kjæreste. Livet blir ikke enklere da Jim og bestevennen Charlie avlytter lærerværelset og hører to lærere snakke sammen på et ukjent språk. For hva betyr "spudvetch", og når Charlie gjentar ordet for Mr. Kidd blinker øynene hans selvlysende blått. Kanskje er de to lærerne spioner, eller utenomjordiske. Jim og Charlie skjønner at de har spennende ting i vente.
Fortelling for mellomtrinnet.

Historien om Mount Everest

Jon Gangdal: Historien om Mount Everest 

Mount Everest ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya, på grensen mellom Tibet og Nepal. Mount Everest er oppkalt etter Sir Georg Everest, som var lederen for kartleggingen av India og Himalaya. Helt siden Sir Edmund Hillary besteg toppen i 1953 har det å klatre i Mount Everest vært en drøm for mange. Arne Næss var første nordmann opp, siden har flere ekspedisjoner lyktes, blant annet den Jon Gangdal ledet i 2005. Her skriver han om sin egen ekspedisjon og viser bilder fra den strabasiøse turen. Faktabok for mellomtrinnet.

 

En pingles dagbok

Jeff Kinney: En pingles dagbok – Hundedager 

Det er sommerferie. Været er fint, og alle andre nyter livet utendørs. Men Greg Heffley holder seg inne i huset, med lysene slått av og gardinene trukket for, og en haug med dataspill. Greg omtaler seg selv som en "innendørsperson", og synes han har en drømmesommer: sove lenge, slappe av, ingen regler og ingen plikter. Moren hans har en litt annen oppfatning av hva en drømmesommer er. Sommer betyr sol og frisk luft og hyggelig samvær med familien. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Sommerkaos på Gullkysten

Måns Garthon/Johan Unenge: Sommerkaos på gullkysten – CD 

Det er sommer og alle har fri. Unntatt familien Rantanen som driver hotellet Den gylne kløne. Roger og Ritva gjør hva som helst for å lokke til seg barnefamiliene. Roger vil ordne en sandstrand, mens Ritva vil annonser i et turistmagasin. Isadora innser at alt sammen går utover hennes planer om å sove bort hele ferien. Ingo er mest bekymret for hvordan hans hemmelige minigris vil takle et fullsatt hotell. De første som ankommer hotellet er fire gamle damer som vil spille kort i fred og ro. Men det går ganske bra like vel. Litt verre blir det da hardrockbandet Tinnius kommer. Riktig ille blir det da barnefamilien dukker opp.

 

Bjørnsons Sangskatt

Anne Jorunn Kydland/Øyvind Norheim/Vigdis Ystad: Bjørnsons sangskatt 

Hundre år etter Bjørnstjerne Bjørnsons død er sangene hans fortsatt levende. Han har vært godt representert i sang- og visebøker og diktene hans er tonesatt av mange av våre mest kjente komponister. I forbindelse med 100 års markeringen av Bjørnsons død har Nasjonalbiblioteket presentert ”Månedens sang” på sine nettsider. Artikler om sangenes bakgrunn og ramme har satt sangene inn i en kontekst. Med utgangspunkt i disse presentasjonene er det i denne boka samlet 15 sanger med tekster(opprinnelige og moderniserte), melodilinjer, artikler og illustrasjoner.

 

Ida og ulven

Camilla Kuhn: Ida og ulven 

Ida overnatter hos mormor. Mormor leser et eventyr om ei lita jente og mormoren hennes som blir spist av ulven på sengekanten. I mørket etterpå hører Ida skumle lyder. Det er ulven.
Fortelling for småskoletrinnet.

Hokus Pokus

Jan Chr. Næss: Hokus Pokus 

Rett foran øynene til Fredrik tryller postmannen bort den ene fingeren sin. Fredrik grubler på hvordan han fikk det til, og hvor det er blitt av fingeren. Kanskje fingeren har havnet i postkassa, eller under lua hans, eller i veska hans.
Fortelling for småskoletrinnet.

Skynd deg, Stian!

Jørn Jensen: Skynd deg, Stian 

Stian og far forsover seg. De får det veldig travelt med å rekke skolen. Men far har en plan. Han vet om en snarvei gjennom et forbudt område med en illsint hund. Problemet er at han ikke vet hvor stien ender. Lettlestbok for småskoletrinnet.

Februar 2011

Helena Bross: Hjelp, vi kommer for sent!

Martin klarer ikke alltid å passe tiden og får en klokke. Den nye klokka er tøff, men noen ganger går den veldig sakte og andre ganger går den veldig fort. Martin lurer på om det er noe galt med den. Læreren sier at han må øve litt mer på klokka. Heldigvis vet farfar hvordan man kan både leke og lære klokka på en gang.
Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Helena Bross: Natt på skolen

Elevene i første klasse elsker gym, og skulle gjerne hatt gym hele tiden. Gymlærer Robert sier en dag at de kan få overnatte i gymsalen. De har på seg pysjamas, løper hinderløp og sover i sovepose. Det er nesten enda bedre enn gym.
Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Martin Widmark: Sykehusmysteriet

På Valleby sykehus foregår det mystiske ting. Mens pasientene blir gipset, blir smykker borte. Politimesteren kan ikke gjøre noe, men han spaner intensivt på personalet. Så lenge smykkene er borte, kan ingen arresteres. Lasse og Maja kommer på en lur måte å løse mysteriet på. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

Martin Widmark: Campingmysteriet

Det er sommerferie og Lasse og Maja er på telttur sammen med Miranda og den lille apen hennes. Det er deilig og sommerstille på campingplassen. Men så begynner ting å forsvinne og naboene oppfører seg stadig mer mystisk. En morgen oppdager campingplasseieren at alle krepsene hans er blitt stjålet. Da forstår Lasse og Maja at ferien er over og at det er på tide med litt detektivarbeid. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

Donald + Dollys lille bok om dating

I over sytti år har det berømte kjæresteparet og hissigproppene datet hverandre, mens verden har ledd av deres mange fatale kvelder, og smilt av deres like mange vellykkede helaftener. Tegneserie for mellom-/ungdomstrinnet.

Franklin W. Dixon: Falsk alarm  Nye Hardy

Bayport rammes av en orkan. Etterpå prøver frekke tyver å dra fordel av situasjonen. De sender ut falske orkanvarsler, og mens byens innbyggere søker ly på tilfluktssentre, tømmer skurkene husene deres for verdigjenstander. ATAK frykter at folk skal la være å evakuere hjemmene sine dersom en ekte orkan skulle ramme byen på ny, og ber Joe og Frank om å etterforske saken. Denne gangen møter imidlertid guttene motstand fra uventet hold, og må selv flykte fra politiet. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Enid Blyton: Fem på rømmen

Moren til George blir syk i sommerferien, og barna må være alene hjemme med den nye hushjelpen. Hushjelpen liker verken barna eller hunden, og til slutt truer hun med å forgifte Tim. Da rømmer de fem hjemmefra. På rømmen oppdager de en skjult kiste og tror de er på sporet etter smuglere, men så hører de barnegråt. Spenning for mellomtrinnet.

Enid Blyton: Fem på smuglerjakt

En fryktelig storm velter et digert tre over huset på Kirrintoppen. De fem drar til en venn mens huset blir reparert. Stedet heter Smuglertoppen, for i gamle dager holdt smuglere til der. De fem oppdager spennende tunneler og skjulesteder. En natt ser de noen mystiske signaler fra et tårnvindu. Barna lurer på om det fremdeles er smuglere på Smuglertoppen. Spenning for mellomtrinnet.

Jo Salmson: Tam og drageopprøret    Drageriddere 5

Tams gamle drage skal snart dø og han må snart finne den nye dragen. Endelig forstår Tam at det er prinsesse Chaia som er den nye dragen. Men onde planer er i gang blant rike og mektige folk i Demar. De foreslår å lage kunstige drager isteden. Dem vil det ikke være noe bry med.  Fantasy for mellomtrinnet.

Jo Salmson: Tam og den nye dragen   Drageriddere 6

Tam skal bli den nye drageridderen og må hjelpe Chaia gjennom den vanskelige forvandlingen. Men han er trist fordi han forstår at han aldri mer vil kunne snakke med Blåna når det skjer. Tam lurer på hvordan han skal holde det ut. Samtidig vet han at den nye dragen ikke kan klare seg uten ham. Fantasy for mellomtrinnet.

Lin Hallberg: Ta det rolig, Sigge

Rideleiren er over og hestene må ta det med ro noen dager. Elina har fått beskjed om at hun kan ta med yndlingshesten sin, Sigge, når hun skal delta i sin aller første konkurranse. Dette er sjette frittstående bok om Elinas vennskap og kjærlighet til en hest. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.